Annons

centrallås låser inte upp

1
Hej!
har ett problem med min KIA SOUL 2012, centrallåset låser ej upp bilen, inte med fjärrkontrollen eller med nyckeln. dock funkar fjärrkontrollen att låsa med.
den blinkar som om den ska låsa upp sig, dvs blinkerslamporna blinkar som det ska när man trycker på låsupp knappen på fjärren, men inget händer.
alla säkringar är hela.

har läst mig till att det kan vara någon centralbox som har ett relä som slutat funka, men kan inte riktigt förstå vilken och vart den sitter.

är det någon där ute som vet var denna centralbox finns och/eller om det finns mer info någonstans om detta?
jag tror att detta fenomen inte bara är kopplat mot SOUL utan borde finnas på andra modeller också.

Med vänlig hälsning, Niklas
Annons

Re: centrallås låser inte upp

3
SorentoUM skrev:Ja, det brukar vara ett inbyggt relä i Junction Box:en (säkringsboxen inne i bilen) / SJB som slutar fungera.
Som du skriver händer det på flera olika modeller och det kan se lite olika ut beroende på variant.
Enklast att byta hela boxen.
ja det är boxen jag läst mig till att man måste byte, då reläerna verkar var lödda på kretskortet.
har också förstått att det är ett reläer som styr öppnandet och ett som styr låsningen. jag förmodar att det är öppnings relät som gett sig på bilen.

men jag är lite osäker på vart dessa reläer sitter, men de sitter alltså i den gula boxen på förar sidan? och om jag byter hela boxen vet du om den passar till denna KIA? dvs orginalboxen är inte kopplad med någon säkerhetsspärr i data systemet som inte är kompatibel med den begagnade?

Med vänlig hälsning, Niklas

Re: centrallås låser inte upp

6
Det är möjligt att det funkar med en som har en annan slutsiffra. Men det kan hända att någon funktion uteblir.
Det kan även vara så att kontaktstyckena/anslutningarna är lite annorlunda och inte passar.
Om du vågar riskera boxen kan du ju öppna den och se om det går att byta reläet eller löda på kablar på pinnarna och sätta ett relä utanför boxen.
Ibland får man tänka utanför den... Boxen alltså [emoji16]

Re: centrallås låser inte upp #LÖST#

8
Hej!
Då ska jag rapportera hur det har gått, felet är åtgärdat. :)

Det började med att bilen inte låste upp sig på någon av dörrarna, men det gick att låsa alla dörrar. Samtidigt som när bilen var låst och man tryckte på fjärrkontrollen så blinkade blinkersen och lamporna inne i bilen började lysa, precis som bilen trodde att den hade låst upp. Men det gjorde den aldrig, man fick använda nyckeln och då gick bara förardörren upp mekaniskt.

Så min slutsats var att något relä bränt eller på något sätt gått sönder.
Tack vare hjälp här i tråden så letade jag reda på den tio siffriga numret (91950-2k163) stod på relä/säkringsboxen som sitter till vänster om pedalstället, detta nummer började jag googla och jämföra men hittade inga med rätt siffra.
Jag ringde också KIA och frågade vad ett nytt kostade 2900kr tog de för ett nytt.

Dock hade jag sett på Laga.se att det fanns en box med siffrorna 91950-2k161 som var till en liknande modell fast en automat, för ca 300kr min tanke var att plocka reläer från denna och löda in i min original.
När jag hade fått till mig den begagnade boxen så ville jag bara testa om det gick att byta box utan att krångla med att löda, vilket jag gjorde och.... allt funkade som det ska, så nu funkar fjärrkontrollen och alla funktioner trots en annan box.

Men felet var i relät som sitter i relä/säkringsboxen.


Så tack alla för hjälpen!!!

Med vänlig hälsning, Niklas
Skriv svar

Återgå till "Soul"