Fel däck med vid begagnat köp?

#1
Hej!

Köpte en begagnad KIA Ceed SW 2014 för bara en vecka sedan. Säljaren "slängde med" begagnade vinterhjul som han "hittade" vilket väl va snällt.
Men nu när jag kommer hem och tittar närmare på dem så ser jag att dimensionerna på däcken är: 205/60 R 16. På Sommar däcken som sitter på är det ju 205/55 R 16.
Har försökt googla och hittar ingenstans att 205/60 ska passa med Kia Ceed.
Har jag fått med däck som inte passar?

Tack på förhand!
Vänligen
Johan


Annons

Re: Fel däck med vid begagnat köp?

#8
Sen visar i genomsnitt en hastighetsmätare i europa 7km/h för lite, tillåten avvikelse är upp till -10km/h. Så om du enligt mätare kör i 100km/h och kollar mot annan utrustning ex GPS så visar den ca 93km/h, det är lag på att hastighetsmätare ska vara byggda så för att inte den ska vara orsak att du kör för fort.

Det är pga detta som det finns gränser för hur mycket ett däck får avvika och att en hastighetsmätare aldrig får lura dig till att köra för fort, för att säkerställa att det inte sker så kalibreras visningen på mätaren så att du alltid kör för långsamt.

Nu är aldrig 2 bilars mätare lika heller så om du ligger på motorvägen med farthållaren ställd på prick 110, du glider ikapp framförvarande bil långsamt och retar dig kanske på att folk inte håller hastighheten.
Men det är just vad framförvarande kanske gör, men efter sin mätare och den kanske visar 110 men bilen rör sig bara o 90km/h, då kör ju du 3km/h fortare , har du sen avvikande däck med ca 3% så ligger du ca 6km/h fortare.

Högre eller lägre hastighet ger lika mycket ändrad avvikelse, avvikelsen följer förändringen linjärt.

har du en hastighetsmätare som visar 100km/h och GPS säger att du kör 88km/h så måste biltillverkaren åtgärda detta då de inte får montera och släppa ut en sådan mätare på vägen då även att köra för långsamt kan vara farligt.
Kia Cee´d Special edition 2, 1,6 crdi 2015, Dark gun metal.
Annons
Skriv svar

Återgå till "Däck och fälgar"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst