Backljus

#1
Behöver lite råd om montering av backljus på Sportage '15. Har köpt såna där smala LED-lyktor med 6 lampor i varje och tänkte ha dom nånstans under kofångaren. Vill inte borra sönder nåt så jag tänkte fråga först om ni har tips eller bilder på hur ni har löst detta. Var tar man lämpligen ström? Ciguttaget bak? Kabel vid dosan till dragkroken? Från batteriet?
lamporna är typ såna här: http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&alt=web&id=141536695319
//Mikke


Sportage 1,7 crdi 2015 SE
Drar på somrarna runt på en Knaus Sport 420 QD Husvagn på 1200 kg
Annons

Re: Backljus

#2
Leta upp kabeln som matar original backljus och löd in en skarv där för matning, jorda i chassiet. Annars måste du ju ha en separat brytare att kunna slå till/från från förarplats, massa kabeldragning i onödan.

Jag håller på att montera 2st av dessa lampor själv på frugans sportage -05, kommer sätta fast dom under kofångarhöljet där det original sitter ett litet plastclips som håller höljet, byter ut det mot lampans skruv. På -05 modell är det en liten plåtkonsoll på insidan som höljet stöder mot, hur det är på nyare modeller vet jag ej, plast är nog inte bra att enbart fästa mot.
Finns det ingen metall så är det en smal sak att böja till en plåtbit och montera där kontakten för draget sitter och sedan montera lampan på den.
Kia Cee´d Special edition 2, 1,6 crdi 2015, Dark gun metal.

Re: Backljus

#3
Att löda in sig direkt på originallampans matningskabel och baklampans jord är ingen fara med dessa LED-lampor, de drar så lite ström och originalkablaget i bilen som matar lamporna är dimensionerat för upp till 10A (1,5mm2 kabel), nu har du en w16w där och du kopplar in 1-2 led lampor som drar under 1A/st, allt som allt når du nog upp till MAX 4A, det står på dessa led-lampor att de är på 18w, men det är vad de motsvarar, de drar dock inte mer än 0.8A som mest.

Har 2st inkopplade som extraljus på min motorcykel och där får man räkna ut allt i detalj då en generator på en hoj inte har så mycket överkapacitet, därav att jag vet hur lite ledlamporna drar.

Vad gäller fästpunkt kan du kolla om det passar med något av de 3 stagen jag ringat in i rött på bilden, de borde vara gjorda i plåt. Borra ett litet 8mm hål utifrån och sätt sedan mutter och bricka på insidan.
-15 sportage (Custom).jpg
-15 sportage (Custom).jpg (25.54 KiB) Visad 2314 gånger
Kia Cee´d Special edition 2, 1,6 crdi 2015, Dark gun metal.

Re: Backljus

#4
Så här ser det ut med 2st 6" LED-ljus under kofångaren på en gen 2 sportage.
1434303079903 (Custom).jpg
1434303079903 (Custom).jpg (49.33 KiB) Visad 2264 gånger
Kia Cee´d Special edition 2, 1,6 crdi 2015, Dark gun metal.

Re: Backljus

#5
Torgskräck: Hur gjorde du för att komma åt kablarna till backljusmatningen? Skruvade idag isär lite plast men verkar som om jag måste bort med hela plasten som sitter över hjulhuset på våran Sportage -13...då inbegriper det ju att flänga ur baksätet med då den tar i denna plastdel. Mkt bök. Ser dock kabeln som går från dragets kabelmatta men är för trångt att arbeta igenom detta lilla hål.

Re: Backljus

#6
Verkligen ingen som vet? Kollat alla kablar med multimeter med backen på utan att få utslag vilken det är. Dock mätt upp på lampan på bagageluckan där den givetvis ger utslag sen går den vidare utan art jag vet vilken det är.
Hållt på i 3h utan att lyckats...
Ingen som har ens en liten gissning?

Re: Backljus

#8
Funderade i samma tanke ett tag. Verkar bli den enklaste lösningen. Dock så är jag lite fundersam hur pluggarna som håller taket i bakkant sitter?
Verkar vara lite sköra att dra i. Sen är det att få igenom den i gummigenomföringen i bakluckan:)

Re: Backljus

#9
Pest eller kolera.
Vill du ta från kabelstammen så får du riva inredningen där bak som du var inne på själv. En del jobb oavsett vilket alternativ du väljer...
KIA Sportage Special Edition 1.7 CRDi
Annons
Skriv svar

Återgå till "Modifikationer och tillbehör"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst