Annons

Re: Backkamera

11
Vilken kamera köpte du? Har kollat på liknande och inte kunnat bestämma mig om man skall ha CCD-chip eller köra med CMOS.

Varför böt du andra regskyltslampan med? För att få samma ljusstyrka/färg på båda lamporna?

Hur funkar kameran när det är mörkt ute? Räcker det med original backljus eller behöver man starkare grejer för att se något?
Vit KIA Sportage MY12 - [ Waxdepån | JJC Race And Rally | J&J Automotive | Prestandabelysning ]-
Annons

Re: Backkamera

12
Den där såg riktigt trevlig ut! Har själv org. Som monterades då ja köpte bilen, backkameran är faktiskt till stor hjälp vid backning! :)
-12 Sportage 2,0 crdi awd komfortpkt, Sirius silver, manuell, navigator+back kamera, fast drag, sidesteps.

-01 Sportage.

Re: Backkamera

13
Har också eftemonterat trådlös backkamera men i en ceed. Vill man inte lägga flera tusen på en ny stereo så kan man göra som jag gjorde och byta backspegel till en med display som visas när kamera sänder. Ser det ut som orginalspegel, har autodimmning och det är samma fästa som originalspegel så det är inga problem att fästa.

Jag skickade efter alla mina grejer ifrån kina så backkamera CMOS, trådlösmottagare/sändare och backspegel gick lös på ca 1500:- med frakt. Jag har tittat på både CCD och CMOS kameror och det viktiga tycker jag är hur bra de är i mörker och där vinner oftast CMOS i samma prisklass.
IMG_7212.JPG IMG_7212.JPG Visad 4674 gånger 86.15 KiB
Bilden är lite dålig men det är inga problem att se bilden i backspegeln även på dagen och den ser som sagt ut identisk ut iaf med ceedens originalspegel. Eftersom min gamla spegel hade autodimmning kunde jag dessutom plocka strömmen ifrån den kontakten till spegel och mottagare.

Nackdelen men att inte dra kabel är att bilder kan in bland vara lite opålitlig och flimmra men inget som händer hela tiden. Man kan även få störningar ifrån andra.
Var själv ute och åkte på E4an här om dagen när det började flimmra till i backspegel. Trodde det har blivit något knas med kopplingen till backkameran men när jag åkte en bit och insåg mellan blinkningarna att det inte kunde vara bilder ifrån min backkamera jag såg att det måste vara husbilen jag just körde om hade likadan sändare som jag :D

Jag har påbörjat en guide på hur jag gjorde men som jag inte är helt färdigställt i ceed forumet. Ska dock ta tag i det vilken dag som helst :)
kia optima sw gt line 2017

Re: Backkamera

14
Tar upp denna "gamla" tråd då ämnet backkamera hamnat inför mina fötter.

Har en Sportage 2013 och skall ut och "husvagna" till sommaren är det tänkt. Hade varit lite smyget att ha en backkamera monterad på bilen för att göra det lite enklare med påkoppling av husvagnen (finns ju andra fördelar oxå).

Har sett att det finns färdiga Kit med "utbyteskonsol" där skyltbelysningen sitter (den svarta i plast) med integrerad kamerahus och kamera (från Korea, Kia-original ?) , att beställa från bl.a. E-bay ( http://www.ebay.com/itm/Fit-KIA-SPORTAG ... 1201145470 ).

Problemet verkar bli med alla dessa bra/dåliga (?) lösningar att kamera-vyn hamnar aningen snett i förhållande till ev. dragkrok eller bakomvarande omgivning. Man vill ju ha en rät linje från kameralinsen till dragkrok och vidare bakåt. Åtminstone tycker jag det...

Funderade om någon har testat att montera kameran "centrerat över regskylten" med en "skyltmonteringsplåt" och dragit kabel vidare bakom gummilisten upp till sladdhärvan i ovankant på lucköppningen (sitter två gummigenomföringar, där den större borde innehålla bl.a. kabel för backljuset). Göra ett litet hål i gummitätningen och koppla samman kamerakabeln med backljuskabeln, voila!!!

Vinsten med denna lilla manöver är att få kameran centrerad och ändå förhållandevis skymd. Dock använder man sig av en lite mindre kamera som är vattentät, finns många alternativ från några hundralappar till en del riktigt dyra saker.

Själv hade jag tänkt mig en trådlös historia typ;
http://www.clasohlson.com/se/Tr%C3%A5dl ... ra/36-4501

alternativt köpa denna ( http://www.ice-shop.se/product-p-1590.html utm_source=pricerunnerse&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunnerse ) och dra hela kablaget under baksäte - golvmatta - golvlist - sidopaneler - och hela helvetet upp till instrumentbrädan på förarsidan, fast det blir inte så mycket jobb då det är förhållandevis lite skruvande dit fram :crazy:
Kia Sportage 2.0 CRDI AWD 2013
Bilagor
Backkamerakonsol Kia Sportage.JPG Backkamerakonsol Kia Sportage.JPG Visad 4481 gånger 30.48 KiB

Re: Backkamera

15
Hej.

Har själv kört med kamera i bakluckan, där nummerplåtsbelysningen sitter
och blev galen att den inte var centrerad. Plus att den kom för djupt så att plåten skymde lite av bilden.
Köpte sedan en kamera som var monterad i nummerplåtshållaren och är mycket nöjd.
Nu är det lätt som en plätt när man ska koppla på släp :-)
Har testat både biltema samt classes trådlösa, och dom är lika dåliga.
Tappar bilden hela tiden. Dom ligger nu i soptunnan.
Kia Sportage EX1.6 Komfort silver sirius 2012

Re: Backkamera

16
Är uppvuxen med att backa med speglarna, jag använder mest kameran bara för att se hur nära jag är så för mig gör placeringen inte något. Däremot rekomenderar jag att du drar kabel om du tänkt använda den i miljöer där det är risk att du stöter på andra som har husvagn. Räcker att åka några timmar på e4:an en sommardag för att inse att var och varannan med husvgn har på sina kameror hela tiden vilket gör risken för störning av andra överhängande på t.ex en kamping.
kia optima sw gt line 2017

Re: Backkamera

17
Har varit ute i "snöovädret" och grävt mig igenom bilen :crazy:

Det ser inte alls så problematiskt ut som jag först trodde det skulle vara - det går förhållandevis lätt att dra kamerakabeln under matta och golvlister och vips,,, så är man framme ungefär där knäna befinner sig :clap:

Sedan får man välan hitta på någon bra lösning om man inte vill se den sista biten av sladden upp till displayen, om man inte skruvar isär resten förstås... :thumbup:

Tack för de senaste tipsen - Trådlöst blir det i alla fall INTE!!! :thumbdown:
Kia Sportage 2.0 CRDI AWD 2013

Re: Backkamera

18
Nu idag fått hem lådan med LCD-skärm och kamera. Nu börjar det kuliga med montering av pinalerna. Får se om jag törs lägga upp några bilder på min lösning av montering, eller om det blev ned i soptunnan istället.

Har i vart fall köpt en "mellan-budget-variant" med kabelanslutning - alltså inte trådlöst - och får välan se hur slutresultatet blir. Kanske kan man rekommendera´t. :?:
Kia Sportage 2.0 CRDI AWD 2013

Re: Backkamera

19
Nu har jag inte någon Sportage utan fick byta upp mig till en Sorento, men på Sorenton eftermonterade jag en backkamera med kabel, köpte från E-bay, kamera som ersätter skyltbelysningen å en backspegel med inbyggd skärm, har fungerat kanon snart ett år.
Då jag oxå har husvagn så montera jag kamera på vagnen, drog kabel under vagnen, följde kabelhärvan till bilen å satte en skarv där.
Från spegeln/displayen drog ja två kablar upp längs takskarven bakåt, den ena går till kameran på bilen å den andra ner för möta kabeln från vagnen vid elkontakten till draget.
Kameran på vagnen har varit kanon då man exakt ser vad som händer bakom vagnen både när man kör å backar.
Så mecka på, kamera är kanon!
Kia Sorento 2,2 Crdi som har en Hobby 650 efter ibland...

Re: Backkamera

20
"Chenti" - verkar vara en bra lösning tycker jag. Detta skall jag oxå göra, då en extra kamera bakpå husvagnen är näst intill en säkerhetsfråga. Naturligtvis backar man inte utan någon står och håller koll till 100%, men det underlättar ju definitivt.

Tack för tipset och trevlig husvagns-sommar! :)
Kia Sportage 2.0 CRDI AWD 2013
Skriv svar

Återgå till "Modifikationer och tillbehör"